diet-g57da8e7e0_1280

Dieta cukrzycowa pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki czemu odgrywa ważną rolę w leczeniu cukrzycy. Niezwykle korzystne jest również spożywanie pokarmów, które zapobiegają powikłaniom cukrzycy, takim jak choroby serca i nerek.

Te 10 produktów dietetycznych dla diabetyków może odegrać ważną rolę w opanowaniu choroby.

1. Zielone warzywa liściaste

Zielone, liściaste warzywa są niskokaloryczne, a jednocześnie niezwykle pożywne. Niska zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów oznacza, że ​​odgrywają one również ważną rolę w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.

Na przykład szpinak, jarmuż i inne warzywa liściaste są bogate w kilka witamin i minerałów, takich jak witamina C. Badanie wykazało, że zwiększenie spożycia witaminy C obniża poziom cukru we krwi na czczo u osób z cukrzycą typu 2. Nawet wysokie ciśnienie krwi.

2. Cynamon

Wraz ze swoimi silnymi właściwościami przeciwutleniającymi cynamon jest również znany ze swojej zdolności do kontrolowania cukrzycy. Według kilku kontrolowanych badań cynamon może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić wrażliwość na insulinę.

Należy jednak rozważyć ograniczenie spożycia cynamonu kasja do mniej niż jednej łyżeczki dziennie. Ze względu na obecność kumaryny w tym rodzaju cynamonu może powodować problemy zdrowotne, jeśli jest przyjmowany w większych dawkach. Z drugiej strony cynamon cejloński nie zawiera dużo kumaryny.

3. Tłuste ryby

Osoba z cukrzycą może włączyć do swojej diety łososia , sardynki i makrelę. Ta dieta jest doskonałym źródłem DHA (kwasu dokozaheksaenowego) i EPA (kwasu eikozapentaenowego), które są kwasami tłuszczowymi omega-3 o znaczących korzyściach zdrowotnych dla serca.

Poprawa spożycia tych tłuszczów może być szczególnie korzystna dla diabetyków, którzy są bardziej narażeni na choroby serca.

DHA i EPA pomagają zmniejszyć markery stanu zapalnego. Poprawia także funkcjonowanie tętnic po posiłkach i chroni wewnętrzną wyściółkę naczyń krwionośnych.

Badania wykazały, że starsi ludzie, którzy jedzą tłuste ryby więcej niż 5 razy w tygodniu, przez około 8 tygodni, znacznie obniżyli poziom trójglicerydów i markerów stanu zapalnego. Zawierają również wysokiej jakości białko , które pomaga zachować uczucie sytości na dłużej, jednocześnie zwiększając tempo przemiany materii.

4. Nasiona Chia

Nasiona chia są niezwykle bogate w błonnik, ale zawierają mniej strawnych węglowodanów. W związku z tym lepkie włókno znajdujące się w tych nasionach obniża poziom cukru we krwi. Czyni to poprzez spowolnienie tempa przemieszczania się pokarmu przez jelita i wchłaniania.

Dodatkowo błonnik obecny w nasionach chia pomaga również czuć się pełnym, a przy okazji zapobiega przejadaniu się i niepotrzebnemu przybieraniu na wadze. Nasiona chia są również świetne do obniżania ciśnienia krwi i markerów stanu zapalnego.

5. Jogurt Grecki

Jogurt grecki to świetna opcja nabiału dla diabetyków, ze względu na jego zdolność kontrolowania poziomu cukru we krwi i zmniejszania ryzyka chorób serca. Po części wynika to z obecności w nich probiotyków.

Badania wykazały również, że jogurt i inne produkty mleczne mogą powodować utratę wagi i lepszy skład ciała u osób z cukrzycą typu 2. Ponieważ jogurt grecki zawiera mniej węglowodanów niż jogurt konwencjonalny, może być świetną alternatywą dla mięs.

Ponadto wysoka zawartość białka sprzyja utracie wagi, pomagając uniknąć niechcianego objadania się i równoważąc spożycie węglowodanów. Dodaj więc grecki jogurt do swojej diety cukrzycowej, aby uzyskać lepsze korzyści zdrowotne.

6. Siemię lniane

Siemię lniane znane również jako Alsi w Indiach zawiera nierozpuszczalny błonnik składający się z lignanów. Zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi.

Badanie wykazało, że osoby z cukrzycą typu 2 , które spożywały lignany z siemienia lnianego przez 12 tygodni, doświadczyły znacznej poprawy poziomu hemoglobiny A1c .

Podobnie, inne badanie sugerowało, że wyższe spożycie siemienia lnianego może obniżyć ryzyko udarów. Ich wysoka zawartość lepkiego błonnika pomaga poprawić różne rzeczy, na przykład zdrowie jelit, wrażliwość na insulinę i uczucie pełności w ciele.

7. Orzechy

Jak wiemy, wszystkie orzechy zawierają błonnik i mają niską zawartość błonnika strawnego, chociaż jego poziom jest różny. Badania nad różnymi rodzajami orzechów wykazały, że ich spożywanie może zmniejszać stany zapalne i obniżać poziom HbA1c. Może również obniżyć poziom cukru we krwi i poziom LDL w organizmie. Dlatego doskonale nadaje się do włączenia do planu diety cukrzycowej

Niedawno przeprowadzone badanie wykazało, że osoby z cukrzycą, które włączały do ​​swojej codziennej diety 30 g orzechów włoskich przez cały rok, schudły. Zauważyli nawet poprawę składu ciała i znacznie obniżyli poziom insuliny.

Osoby z cukrzycą typu 2 często mają wysoki poziom insuliny, co wiąże się z otyłością. Naukowcy uważają również, że bardzo wysoki poziom insuliny zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób, takich jak choroba Alzheimera, a także raka.

8. Ocet jabłkowy

Chociaż jest zrobiony z jabłek, cukier zawarty w owocach jest fermentowany do kwasu octowego, a powstały produkt zawiera bardzo mało węglowodanów.

Ponadto ocet jabłkowy ma tendencję do poprawy wrażliwości na insulinę i obniżenia poziomu cukru we krwi na czczo. Ma również zdolność obniżania poziomu cukru we krwi o 20%, gdy jest spożywany z posiłkami zawierającymi węglowodany.

Ponadto badanie wykazało, że osoby ze źle kontrolowaną cukrzycą odnotowały 6% redukcję poziomu cukru we krwi na czczo , gdy podano im dwie łyżki octu jabłkowego przed snem.

9. Czosnek

Wiadomo, że czosnek ma imponujące korzyści zdrowotne. Niektóre badania wykazały, że może zmniejszyć stan zapalny, poziom cukru we krwi i poziom LDL u osób z cukrzycą typu 2.

Jest skuteczny w obniżaniu poziomu ciśnienia krwi w organizmie. Oprócz tego czosnek jest niskokaloryczny, podobnie jak pojedynczy ząbek zawiera tylko 4 kalorie.

10. Truskawki

Truskawki są szczególnie bogate w antocyjany, przeciwutleniacze, które nadają im czerwony kolor. Wykazano, że te przeciwutleniacze obniżają poziom insuliny i cholesterolu zaraz po posiłku. Zmniejszają również ryzyko podwyższonego poziomu cukru we krwi i chorób serca u pacjentów z cukrzycą typu 2.

Na przykład jedna filiżanka truskawek zawiera 49 kalorii i tylko 11 gramów węglowodanów, z których 3 to błonnik. Ta porcja zapewnia również, że otrzymuje się więcej niż 100% wymaganego dziennego spożycia witaminy C , zapewniając w ten sposób dodatkowe korzyści przeciwzapalne dla zdrowia serca.

Wykres planu diety cukrzycowej 1200 kalorii

Dieta 1200 kcal znacznie pomaga kontrolować wysoki poziom cukru we krwi. Więc indyjska dieta dla diabetyków zawierającą 1200 kalorii, aby pomóc Ci zrozumieć, jak zaplanować posiłki, aby zapanować nad cukrzycą.